top of page

TO JE ZNAMENÍ!



O kouzlu SYNCHRONICITY

V momentě, kdy nevíte kudy kam, a skutečně toužíte po změně, nasáváte informace jako houby. Toužíte po tom, aby právě v téhle nebo oné knize byl ten návod, jak na to. Proto taky mnohé motivační knihy mají ve svém názvu takové to „How to..“ – „Jak na to…“.

Jeden by nevěřil, že snažit se dozvědět, co vlastně chcete v životě dělat (aby to dávalo smysl!), může být taková dřina.

No schválně si to zkuste: kdybyste mohli dělat cokoliv, co by to bylo, a hlavně proč?

I většina mých klientů, mí blízcí nebo přátelé, se často ptají: co je to to moje? Co já vlastně od života chci? Co jiného bych mohl/a dělat, aby můj život byl smysluplnější, užitečnější, spokojenější, radostnější? Co je mým posláním? Proč tu jsem?

Mou první HOW TO knihou a první (vědomou) synchronicitou bylo doporučení od spřízněné duše Nory na knihu Davida Richa: Synchronicita – skrytá moc zvláštní série náhod.

Davidova kniha je poměrně hodně o duchovní cestě, spiritualitě, ale co mě v mém vlastním tehdejším tápání zaujalo nejvíce (a také nejvíce pomohlo), byl pojednání o konceptu představeném Carlem Gustavem Jungem, že v životě pozorného pozorovatele neexistují náhody.

Naopak že existují shody okolností, které nespojuje vztah příčiny a následku, ale spíše smysluplnost (pro konkrétní daného člověka). Že existují zdánlivě náhodné události, jež naváží vzájemnou spolupráci a vymodelují takové spojitosti, jež jsou pro osobu, jíž se stanou, smysluplné.

Obrovsky mě to zaujalo, bylo to tak jednoduché!

Synchronicity jako rádoby náhodné jevy, vazby, odkazy, vzkazy, obrazy nebo „znamení“, které nás mohou vést, varovat nebo utvrzovat ve správnosti nastoupené cesty. Synchronicitou mohou být i série podobných událostí či zážitků, aby to vše však bylo synchronicitami musí mít potenciál pomoci nám probudit v nás to nejlepší, změnit naše stanovisko, rozhled, způsob jednání i vnímání, skutečně otevřít oči, zaujmout a probudit naši mysl, něco pochopit, něco udělat, něco zkusit, něco si uvědomit a říct ono „aha“, co umožní, že se vám budou dít zcela nové věci. A to nejen ve vztahu k věcem, které je potřeba začít, ale i k těm, které bude potřeba skončit. A i díky nim lze objevit své osudové určení! No teda!

Kdyby se vám tu knihu úplně náhodou nechtělo číst, tak tady máte shrnutí JAK NA TO – HOW TO:

Je to celkem jednoduché a záleží, kolik „dřiny“ chcete do poznání vašich synchronicit vložit. Pro začátečníky doporučuji prosté pozorování spojené s vnímáním. Možná by taky bylo dobré uvědomit si, co chci změnit, co řeším, co potřebuji, co hledám, takového to PROČ byste chtěli náhodám věnovat pozornost, co by vám měli přinést: nebaví vás práce, chcete něco jiného, ale nevíte, co by to mělo být, vztah se vám pravidelně bortí, nejste v kondici psychicky ani fyzicky, nebo třeba „jen“ hledáte smysl toho všeho?

Tak Richo, a i já, radí „rozhlížejte se“ a vnímejte a hlavně hledejte spojitosti:

  • co vidíte – obrazy v čekárně, plakáty na zastávce, nápisy na billboardech, graffiti na zdech, nadpisy v novinách, citáty na Instagramu,

  • co slyšíte – ve zprávách, v útržcích rozhovorů v tramvaji, v konverzaci po poradě, v tom, co vám říkají vaše nebo cizí děti, v písničce, co zrovna hraje v rádiu,

  • co se vám stane – pohled cizího člověka na ulici, nečekaný email, náhlá ztráta nebo naopak nečekaný zisk, pocit dejavú,

  • co pocítíte – ve snech, v intuici, při meditaci, a tak podobně.

Synchronicity nám napomáhají v tom, čemu Jung říká „individuace“

– celoživotní proces skrz nějž se stáváme tím, kým doopravdy jsme,

kdy se realizují naše potenciály (kromě jiného).

Synchronicita nás prostřednictví shody okolností upozorňuje

na smysluplné spojení mezi naším posláním a osudem.

„Život nepotřebuje ke svému dovršení dokonalost, nýbrž úplnost!“,

říká Jung, no není to tak?

Kolikrát se vám už v životě stalo, že vám něco během dne opakovaně proběhlo životem: ráno reklama v rádiu na jazykovou školu, v práci kolega, co ho vysílají na kurz business angličtiny na Maltu a odpoledne u syna ve škole letáky na letní kurzy angličtiny za poloviční cenu. Co vám to tak asi tak říká? Možná jste si toho všimli právě proto, že už nějakou dobu zvažujete, že byste se chtěl/a zdokonalit v jazyce, taky je docela možné, že pro vaši vysněnou práci prostě lepší angličtinu potřebujete. Tak co s tím uděláte?

Jaké byly vaše synchronicity a kam vás dovedly, pište na:


bottom of page