top of page

Hledám motivaci, zn. HNED!



Proč dělat tohle a ne něco jiného nebo nic. Ten důvod. To je motivace.

V běžném životě jsme poháněni zpravidla finanční odměnou. Aspoň co se práce týče. Někdy to stačí, jindy ne. „Tohle bych nedělal za žádný prachy“, může někdo říct třeba o Vaší práci, kterou máte rádi. Jak je to možné? Protože každý máme svoje důvody, kvůli kterým chceme něco dělat. Chytré hlavy vymyslely, že vnější motivace – odměna, cukr, bič, pochvala od jiného, zpravidla dlouhodobě nefunguje v tom smyslu, že po čase ztrácí svůj účinek a při opakování se pocit uspokojení z vykonané práce prostě nedostavuje. Zatímco vnitřní motivace – chtění, touha, nutkání, nutnost, potřeba, přináší uspokojení tak nějak pořád, protože děláme, co nás baví, nalézáme smysl, objevujeme, užíváme si a učíme se.

Co ale dělat, když chcete něco dělat, ale nemáte „motivaci“? To se stává. Kurzor na obrazovce bliká, ještě pořád bliká, blik, a nic. Chtěli byste napsat další – nebo třeba první – stranu Vaší knihy, nebo pustit se do angličtiny, protože ji nejen potřebujete, ale i chcete umět, nebo třeba rozjet konečně ten vlastní business, ale kurzor bliká a Vy pro-kra-sti-nu-je-te. Máte pocit, že Vám chybí motivace. Drive. Elán. Síla. Um. .. A začínají se vkrádat pochyby.

Tajemství spočívá v tom – a teď si sedněte, protože teď to bude objevné – začít něco dělat.

Když bliká kurzor, pište. Cokoliv Vás napadne, témata na přeskáčku, věci, které jste mysleli původně, že v knize vůbec nebudou, nebo třeba jen nákupní seznam, co si sepisuje ústřední postava. Angličtina? Otevřete sešit. Napište, jak se jmenujete. Co umíte. Co byste chtěli umět. Anglicky. Nemůžete najít slovíčko, google! Pište, přemýšlejte! Vlastní business? Poznámkový blok – teď hned – jaká bude moje role, kdo mi může pomoci, kolik potřebuju peněz, kde je vzít, co bude přínosem, když to rozjedu, co mi hrozí?...

Vidíte? Začli jste pracovat. A najednou je tu. Motivace. Nebudete moci přestat. Jak se do toho pustíte, tak se nezastavíte. Budete se zlobit, že musíte jet vyzvednout děti ze školy, protože tak rádi byste ještě napsali jednu stranu, ještě zjistili, jak se řekne „konečně jsem začal“, nebo třeba napsali email kamarádovi, jestli by Vám pomohl s webovkama.

To tajemství je jednoduché: motivace často, a to velmi často, přichází v momentě, kdy začnete něco dělat! Ne předtím, ale vzápětí potom!

PS. Video o vnější motivaci ze seriálu Čtvrtá hvězda je jen pro otrlé :). Ale určitě pořád existují kolektivy, kde někomu přijde, že takhle by se to mělo dělat. Co Vy na to? Co motivuje Vás?


Čtvrtá hvězda - Jak motivovat


bottom of page