top of page

Performance Coaching - co to je?



Trochu o performance coachingu..

Je to teď populární. Perfomance coaching. I mě to baví. Ale co to je? Často slyším: „to teď chodí každej.. na nějaký kurzy kaučinku. Ale to já nepotřebuju. Já si všechno zvládnu hezky sama/sám. Nepotřebuju, aby mě někdo rozvíjel. Pomohl mi. Člověk si stejně nejvíc poradí sám.“

No dobře. A proč tedy mají sportovci trenéry? Proč mají KOUČE? Nemohli by se rozvíjet sami? Trošku víc si zaběhat, trošku víc se protáhnout, upravit si jídelníček, namasírovat se, sám si nadávkovat tréninky před turnajem nebo Olympiádou.

Sportovci mají kouče jednoduše proto, aby z nich dostali to nejlepší. Nebo ještě lépe, aby jim pomohli dostat ze sebe to nejlepší! A co Vy? Vždycky si pomůžete sami?

Kdy se rozhodnout pro Perfomance kouče?

Když potřebujete změnu, když ji chcete, když víte, že takhle to prostě už dál nejde. Když jste rozhodnutí něco udělat.

Co Váš čeká, když se rozhodnete pro Performance kouče:

Tak v první řadě se Vám dostane pomoci a podpory. Pomůže Vám s Vaším rozhodnutím posunout se někam jinam v životě. Něco se sebou udělat. Udělat tu změnu, co si přejete. Podpoří Vás a naplánuje to s Vámi. Dohlídne, že plán dodržujete. Bude se u Vás ujišťovat, že to, co se chystáte provést, skutečně chcete. Bude Vás držet za ruku, podpoří Vás, ale jinak než kamarád: „to dáš, Pepo“.

Připravte se hlavně na to, že bude třeba si pořádně promluvit, zejména:

· O tom, co Vás brzdí nebo dokonce zastaví – moc práce, málo času? Věčné odkládání věcí na pak? Nedostatek sebedůvěry?

· O tom, jak si svoje vize utřídit na menší splnitelné úkoly – např. naučit se španělsky začíná stažením appky Duolingo a 5 min

denně – to máme každý, nebo?

· O tom, abyste poznali, co Vám skutečně jde, co umíte a považuje za obyčejné, a přitom je přínosem pro Vás i ostatní – a lidé okolo Vám pořád říkají: „proč s tím něco neděláš?“

· O tom, pro co máte talent a vlohy, co byste uměli lépe, kdybyste se tomu více věnovali. Co byste chtěli umět lépe.

· O tom, jak překonat myšlenky na své domnělé slabosti – něco Vám nejde? No a co, potřebujete to? A co Vám jde?

· O tom, jaká jsou vaše přání, co potřebujete a bez čeho byste v budoucnu už určitě nechtěli být – je to zázemí nadnárodní firmy? Nebo svoboda volné nohy? Vyhovuje Vám více řád a systém nebo chcete prostor pro svou kreativitu? Současná pracovní pozice Vás mučí, ale jinak máte firmu rádi? Chcete žít a pracovat tady nebo Vás láká zkusit to jinde? A co by znamenala změna?

· O tom, jaké jsou Vaše reakce na projevy kritiky a pochvaly od ostatních, jak se sám/sama vypořádáváte s neúspěchem/úspěchem a co to vlastně pro Vás je? Co se stane, když uděláte onu změnu, jak bude reagovat okolí, a jak se s tím srovnáte Vy?

Tohle povídání je nejdůležitější, nejdelší, a taky nejtěžší část. Skutečně poznat sám sebe. Často potom přichází onen Aha! moment, o který nám jde. A pak už to jde skoro samo. Tedy bude potřeba určit směr a taky vytvořit plán. To všechno Vám kouč pomůže načrtnout. A taky Vám pomůže se toho, co jste si vysnili a naplánovali, držet. Úkoly/zadání splnit. Připomene, že už je čas. Zeptá se, jak to šlo. A taky proč to třeba nešlo. A nabídne, jak to udělat příště jinak. Povzbudí Vás a nikdy neshodí.

Pomůže Vám to nevzdát!


bottom of page