top of page

Self - discipline



Změna začíná v tobě.
Změna začíná v tobě.

„Právě cestujeme s dcerou 10 měsíců po Austrálii“, napsala mi vzdálená přítelkyně po delší odmlce. Zrovna spustila svůj nový on-line kurz (!) a mě zajímalo, jak se má.

Hned mě napadlo: ta se má! Cestuje si po Austrálii, s dcerou, na celých deset měsíců! A já už rok vymýšlím, jak prodloužit týden na Mallorce aspoň o pár dní. V dobrém jsem jí záviděla a hlavou mi běžela všechna ta obvyklá: to já BYCH chtěla taky, KDYBYCH měla čas, děti vyrostou, až nebudu MUSET tohle nebo tamto, předtím BYCH MĚLA… mírná bolest okolo žaludku, hledání rozumných důvodů, proč ona to tak může mít a já ne.

Napadalo mě prostě to stejné jako nás všechny, když závidíme někomu jinému. „No jo, ten se má!“, pomyslíme si a zasníme se, jaké by to bylo. Pak pípne zpráva, přijde email, zazvoní pošťák, odbyde pátá, padne tma, přijde zítřek a náš malý nápad je (s úlevou) tentam.

Jenomže, já už dneska taky vím, že to není o tom, že ona se má. Ona se má proto, že se prostě rozhodla tuhle svojí vysněnou cestu podniknout. Zjistila si, jak by to možné bylo. Hledala a našla levné letenky, hledala a našla si v Austrálii práci, zařídila si bydlení, naučila se, jak učit svou dceru na cestách, vyřešila, co se stane, když tu 10 měsíců nebude. To je hodně, ale opravdu hodně úsilí, hodně práce, hodně emailování, telefonování a zařizování. A pak taky: nakonec skutečně odjela!

V této souvislosti mě napadlo video Willa Smitha o sebedisciplíně. Jak je tím slavným hercem (producentem, raperem), tak se mu občas stává, že na něj někdo pokřikne: „hej Wille, kámo, já bych chtěl bejt jako ty..“

Jenomže, jenom on ví, že být tím slavným hercem není nic, co se vám stane přes noc. I on měl svojí vizi, svůj nápad, a svůj sen, a rozhodl se pro něj. Věnoval se tomu, co bylo pro jeho příběh podstatné. Říká super větu:

Choose actions that are in your own best interest!

Dělejte to, pro je pro vás nejlepší! A zároveň dodává, že lidé marní svůj čas a schopnosti na něčem, co pro ně a jejich příběh prostě podstatné není.

Eva je v Austrálii. A já se „jednou“ vidím dost možná v Argentině. Co pro to mohu udělat ještě dnes, hmm?

WILL SMITH o sebe disciplíně:


Chcete pomoct se sebe disciplínou, abyste už nemuseli nikomu závidět? Napište mi!


bottom of page