top of page

Ciť citát!



„Mně přijde, že je to dost na JEDNOBRDO, ne?“, řekla mi jedna moje přítelkyně na adresu mých instagramových příspěvků.

Moje vlastní fotografie s motivačním citátem na míru ke každé fotce, navíc s komentářem vycházejícím z tématu, osoby, příběhu, který mě v dané době oslovil nebo inspiroval, jsou na jed-no-br-do??

Její postřeh mě zaujal. Co když to tak je? Tyhle motivační slinty:

měj se rád, štěstí je stav mysli, najdi sám sebe, je to v tvých rukách, pamatuj na své sny, dělej, co tě baví, dělej věci jinak, jestli chceš jiný výsledky, time is now, 5 věcí, kterých nejčastěji litujeme před smrtí, 7 návyků k dosáhnutí svého a tak podobně, tahle on-line podpora typu kecy v kleci, bla bla bla.

Jsi trenér, up fotka dokonalých bicepsů a # stop dreaming, start doing.

Jsi jogín, tak se postav na hlavu a # fall in love with taking care of yourself: mind, body, spirit.

Student? # the expert in anything was once a beginner.

Muzikant? # play the music, not the instrument. A co teprve, když pracujete jako průvodce změnou nebo dokonce kouč! # uf.

Co nám vlastně na motivačních citátech tak vadí? Je to tím, že jsou tak odporně optimistické # you can choose to smile? Že až nechutně trvají na tom, že si za to, jaký život vedeme, můžeme sami # day one or one day, you decide? Připadají nám povrchní, protože jsou to jen slova, ale praktická rada nikde # itstartswithyou? Žijí si svůj insta-life, ale opravdový život je jinde: # really?

Jsou motivační citáty skutečně tak směšné, plytké, zprofanované, ohrané, trapné, prázdné, nebo dokonce nudné?

Anebo nám vadí tím, že prostě říkají # pravdu?

Možná jen nemáme čas se na chvilku zastavit a přemýšlet, jestli zrovna tenhle

citát/slogan/slovo/myšlenka/rada/inspirace/návod/nápad

není pro nás?

Třeba je v něm ukrytý nějaký vzkaz? Třeba zrovna já potřebuju # do it with passion or not at all – když chodím do práce, kam jdu jen kvůli pauze na oběd, nebo proč mám pocit, že se se mnou lidi nebaví # conversation starts with good listening. Možná bych pro to, aby se cítila spokojenější, měla přeci jen něco udělat # the brigde between reality and a dream is work..

Citáty nám asi vadí proto, že jich je všude moc, to je jasný. A taky proto, že nás pořád k něčemu nabádají, že po nás pořád něco chtějí, že nás nutí zamyslet se, jestli bychom neměli dělat něco jinak. Takže já věřím, že na JEDNOBRDO ne, nýbrž pro každého něco.

Co si myslíte Vy? # what consumes your mind, controls your life


bottom of page